Oliva Marsh Landén och Hans Lind ifrågasätter starkt den tidskrift som kom till vårdcentralen. Foto: Jonatan Nilsson

Läkare upprörda – sockerpropaganda på vårdcentralen

Uppdaterad
Publicerad

En forskares kommentar om socker i maten har retat upp läkare i länet. Det handlar om en artikel i en tidning som kom till vårdcentralen Kungshälsan i Huskvarna från sockertillverkaren Nordic Sugar.

En av underläkarna, Oliva Marsh Landén blev så arg att hon nu skrivit ett brev till företaget.

– Jag gillar inte att man kastar tvivel över sockrets påverkan när vi vet att det speciellt för barn är så fruktansvärt skadligt. 

I ett syrligt mejl till Nordic Sugar ironiserar hon och tackar företaget för tidskriften som hon menar kan leda till att Kungshälsan få fler patienter i en tid när allt fler blir överviktiga och drabbas av sjukdomar som kan orsakas av att vi får i oss för mycket socker. Exempelvis hjärt- och kärlsjukdomar, högt blodtryck och diabetes typ 2.

”Det är nämligen så att vi börjar få lite ont om diabetiker nu på sista tiden. Helst vill vi ha så många överviktiga patienter som möjligt” skriver hon i mejlet. 

”Vi behöver fler diabetespatienter”

Mikael Fogelholm, professor i folkhälsonutrition vid Helsingfors universitet, försvarar i tidningen de nordiska näringsrekommendationerna av socker. Enligt dem ska max 10 procent av kalorierna per dag komma från tillsatta sockerarter, men bland annat WHO vill sänka mängden konsumerat socker till maximalt 5 procent av alla kalorier, men det menar Mikael Fogelholm är att gå för långt eftersom evidensen är för svag.

– Socker är absolut inte bra, men vi har inga bevis på att det förbättrar hälsan att sänka näringsrekommendationerna till under fem procent, säger han.

Men Olivia Marsh Landén och läkaren Hans Lind menar att all forskning de tagit del av visar att ju mindre socker desto bättre.

– Vi har inget behov av socker i vår kost, säger Oliva Marsh Landén.

Vad ser du för risker med att det här sprids bland läkarkåren?

– Det finns ju en tradition inom svenskar att följa auktoriteter, men jag hoppas att alla mina kollegor förstår att det här är utgivet av Nordic Sugar och att man tar det med en nypa salt.

Inte köpt av industrin

Det finns kritik mot att du förekommer i en tidning som är gjord av en sockertillverkare?

– Jo men jag skriver bara sådant som jag skulle kunna skriva i en vetenskapstidning, säger Mikael Fogelholm.

Så du är inte köpt av sockerindustrin?

– Nej absolut inte för det här är de rekommendationer som vi har i nordiska näringsrekommendationerna

Tidningen har bara delats ut i personalrummet och har alltså inte nått patienterna.

–Det här är absolut inget som patienterna får del av. Tidningen låg på fikarumsbordet, säger Peter Fransson verksamhetschef på Kungshälsan i Huskvarna.

–Det är anmärkningsvärt men det finns ju en lobbyverksamhet för socker precis som det finns en lobbyverksamhet bakom tobaksindustrin, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.