Bengt Hultberg, ordförande i Läkarförbundet tror att det kan bli svårt att få fram tillräckligt med läkare om antalet inneliggande patienter med covid-19 når över 300. Foto: SVT

Läkarförbundet: ”Kan bli problematiskt att bemanna framöver”

Publicerad

Läkarförbundet i Jönköpings län menar att det kan bli problematiskt med personalstyrkan av läkare om allt fler människor skulle behöva vårdas för det nya coronaviruset, covid-19. Nästan dubbelt så många läkare är hemma i dag än i normala fall.

Trots att det ännu inte råder några brister på vårdplatser för patienter så pekar Bengt Hultberg, ordförande i Läkarförbundet, på problem som kan komma att bli verklighet framöver. Han menar att det skulle kunna bli svårt för vården att hantera 300 svårt sjuka patienter som behöver vårdas, eftersom det skulle bli svårt att bemanna upp inom vården.

– Vi har riktlinjer som säger att vi ska kunna vårda från 150-200 patienter, men vi får inte glömma att det här är patienter som behöver vård på sjukhus under lång tid. Det kan handla om ett par veckors tid, ibland längre, säger Bengt Hultberg.

Coronaviruset i Jönköping

”Finns ett oerhört gott samarbete”

Läkare som behöver stanna hemma på grund av sjukdom eller som är hemma med sjuka barn ökar i länet, enligt Läkarförbundet.

– Det är en stor grupp som är hemma i dag, den ligger dubbelt upp jämfört med vad den brukar göra, säger Bengt Hultberg.

Trots att svåra tider råder för länets läkare berättar han om att det finns ett bra samarbete i regionen.

– Alla jobbar ju mot en gemensam sak och det finns ett oerhört gott samarbete här. Det har funnits oerhört lite oro men en del har varit oroliga för risker, inte minst vad gäller skyddsrustning. Men det är inget som det råder brist på i nuläget, säger Bengt Hultberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Jönköping

Mer i ämnet