Barn i åldern 4–15 år och kvinnor är bäst på att använda bilbälte, enligt NTF:s undersökning. Foto: Mark Earthy/TT arkiv

Länet bäst i klassen – 98 av 100 använder bilbälte

Publicerad

98 procent av förarna och framsätespassagerare i Jönköpings län använder bilbälte, det visar en undersökning som NTF har gjort. Siffrorna visar att länsborna tillhör de i landet som är bäst på att dra på sig bältet vid färd.

NTF genomför varje år en bältesmätning i landets samtliga kommuner, sammanlagt har 350 000 observationer gjorts.
Bilbältesanvändningen i Jönköpings län är hög, 98 procent använder bälte och tillsammans med Halland, Stockholm och Malmö har man bäst användning i Sverige. Sämst siffror har man i Norrbottens län där 90 procent använder bälte.

-Det är glädjande att vi följer de senaste årens positiva utveckling där länets medborgare är bra på att använda bälte, både som förare och passagerare, säger Daniel Kvarnström, verksamhetschef för NTF i Jönköpings län.

Trots att så många använder bälte så är ungefär var tredje omkommen personbilsförare i landet obältad. Det motsvarar cirka 20 – 30 omkomna årligen.

Foto: NTF

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.