Länet har fått två nya naturreservat. Foto: TT

Länet får två nya naturreservat

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen har beslutat om två nya naturreservat i Jönköpings län. Ett i norra delen och ett i södra.

De båda nya naturreservaten heter Huvabacken och Sandvik-Västanå. Huvabacken är ett 120 hektar stort område som ligger i Vetlanda kommun.

Naturreservat är ett område med värdefull natur där ideella föreningar, allmänheten och myndigheter har hittat över 80 arter som signalerar att området har höga naturvärden.

Naturreservat som kännetecknas av skog

Det andra naturreservatet som är något mindre ligger söder om Gränna. Sandvik-Västanå ligger tre kilometer söder om Gränna och är en igenvuxen betesmark där det finns en lövskog som är fylld av al, asp, ask, sälg, rönn, oxel, lind, hassel, ek och tall.

Länsstyrelsen skriver att syftet med de båda naturreservaten främst är att bevara biologisk mångfald knuten till värdefulla naturmiljöer som lövblandad barrskog, naturskogsartade brantmiljöer, sumpskog, strandskog, bäckmiljöer och öppna marker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.