Kommunerna i Jönköpings län är bra på konsumentupplysning till sina invånare visar en ranking som Sveriges konsumenter har gjort. Foto: SVT

Länets kommuner högt upp i konsumentranking

Publicerad

Fem kommuner i Jönköpings län hamnar på Sveriges Konsumenters och tidningen Råd och Röns tio i topp-lista över landets bästa konsumentkommuner. Det är Gnosjö, Nässjö, Habo, Vaggeryd och Jönköping.

För andra året har Sveriges konsumenter tillsammans med Råd och Rön rankat landet 290 kommuner gällande fyra konsumentområden. Det handlar om i vilken mån kommunerna erbjuder invånarna konsumentrådgivning samt budget- och skuldrådgivning. Två andra kriterier i rankingen är hur bra kommunerna är på livsmedelskontroll, samt hur lätt det är att få tag i kontanter.

Bästa konsumentkommun i landet är Härryda följt av Lindesberg och Gnosjö. Nässjö kommer på femte plats i landet.

Gnosjö kommun var bäst i landet inom ett område; konsumentvägledning räknat i tid per invånare och år med tolv minuter.

Men på flera håll i landet går det åt fel håll enligt Sveriges konsumenter. Sedan förra årets granskning är det 18 färre kommuner i landet som erbjuder konsumentvägledning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer