Foto: PrivatVisa alla (3)
Visa alla (3)

Länets näst största sjö får ny båtramp

Publicerad

Under lördagen invigs en båtramp vid sjön Bolmen i Värnamo kommun. Runt 600 timmar har lagts ner av frivilliga för att bygga rampen, som först har fått gå igenom flera år av protester och överklaganden innan byggandet kunde påbörjas.

Båtrampen ligger intill badplatsen Gavlö strand och är tänkt att användas av allmänheten som vill lägga i och ta ur sina båtar. Tanken är den även ska brukas till forskningsändamål, för räddningstjänst som sambandscentral vid olyckor och som helikopterplatta.

– Detta är Sveriges bästa ramp. Det är lutningen, den är asfalterad och den är handikappsanpassad. Den känns riktig bra, man tror knappt det är sant. Det har varit mycket bråk och elände men allt sådant är borta nu, säger projektledaren John-Erik Svensson.

Stort behov

Vättern är i särklass den största sjön i länet, men med sina 173 kvadratkilometer är Bolmen den tolfte största insjön i landet och behovet för en båtramp har enligt John-Erik funnits i många år.

– Behovet har funnits i trettio-fyrtio år, det är den enda båtrampen som kan användas av allmänheten i Värnamo kommun i den här sjön. Det har varit mycket överklaganden och att samla ihop 775 000 kronor har tagit sin tid. Det har gått som på ett snöre, men snöret är långt och tiden har gått fort, säger John-Erik Svensson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer