Språket och jobb är viktigt för integrationen, säger Björn Forsell (SD) och Carina Ödebrink (S), som är distriktsordföranden för sina pariter i länet. Foto: SVT/Pressbild (S)

Länets politiker tycker till om integrationen i länet

Uppdaterad
Publicerad

Att lära sig svenska språket och att få ett arbete. Det är ett par av de viktiga saker som återstår. Det är många av länets politiker eniga om. Vi frågade länets åtta distriktsordföranden om hur länet klarat de här fem åren sedan flyktingkrisen.

Hur har Jönköpings län klarat flyktingkrisen som startade för 5 år sedan?

Gottlieb Granberg, Moderaterna:

– Som helhet tycker jag att länet klarat krisen väldigt bra så här långt. Där man lyckats bäst är där det finns rätt arbetstillfällen och bostäder i kombination.

Anders Rickman, Liberalerna:

– Jönköpings län har klarat ”flyktingkrisen” bättre än andra län. De flyktingar som kommit hit har i högre utsträckning fått jobb och integrationen har gått bättre än på andra håll.

Anna Isaksson, Miljöpartiet: 

– För Jönköpings län innebar mottagandet av många nya människor en stor omställning där såväl offentliga som ideella aktörer gjorde ett fantastiskt jobb. Jönköpings län klarade av  den omställning som krävdes bra  utefter de förutsättning som fanns.

Acko Ankarberg Johansson, Kristdemokraterna:

– Kommunerna har tagit ansvar i olika omfattning vilket också påverkat möjligheten till jobb och bostad. För alla de människor som ännu inte fått jobb och därmed egen försörjning är läget fortsatt tungt och i det perspektivet kan det inte sägas att vi klarat det bra.

Per Eriksson, Centerpartiet:

– Länet har klarat flyktingmottagandet bra med tanke på att det stora antalet som kom. Kommunerna ställde om sina organisationer och löste mottagandet på ett fantastiskt sätt.

Erica Gunnarsson Kibowa, Vänsterpartiet:

– Länet klarade flyktingmottagandet 2015 bra. Samhället ställde upp på ett bra sätt.

Anders Rickman (L), Acko Ankarberg Johansson (KD) och Gottlieb Granberg (M), distriktsordföranden för sina partier i länet. Foto: SVT

Vilka utmaningar ser du idag?

Gottlieb Granberg, Moderaterna:

– Utmaningarna idag är att få alla i egen försörjning. Om det blir för många som för länge hamnar i ett utanförskap kommer det att bildas subkulturer, det ser vi redan idag i storstadsregionerna.

Anders Rickman, Liberalerna:

– Utmaningarna är att de flyktingar som nu kommit ut på arbetsmarknaden är de som är sist in på arbetsplatserna och först blir varslade. Skolorna har också en resa att göra för att se till att våra skolor inte blir segregerade.

Anna Isaksson, Miljöpartiet:

– Vi ser ett behov av stärkt politik för jämlikhet, med en likvärdig skola för alla elever och ökade jobbmöjligheter för arbetslösa.

Acko Ankarberg Johansson, Kristdemokraterna:

– Pandemins konsekvenser påverkar jobben och idag har vi en svår situation för ännu fler människor som står utan jobb eller riskerar uppsägning till följd av krisen. Just nu är det både positivt och negatvt i länet, allt beror på vilken sektor man tittar på.

Per Eriksson, Centerpartiet:

– Den största utmaningen är att få människor i jobb. Dessutom är det i många kommuner brist på bostäder som gör det svårt med ett ökat mottagande.

Erica Gunnarsson Kibowa, Vänsterpartiet:

– Det måste byggas fler hyresrätter till rimliga priser. Vi måste fortsätta arbeta för ett samhälle som inkluderar alla. Det är viktigt att bryta människors ökade isolering.

Anna Isaksson (MP), Erica Gunnarsson Kibowa (V) och Per Eriksson (C), distriktsordföranden för sina respektive partier i länet. Foto: Pressbild MP/SVT Arkiv/Pressbild C

Skulle länet kunna ta emot flyktingar i liknande omfattning idag igen?

Gottlieb Granberg, Moderaterna:

– Jag hoppas att vi har lärt oss något och att staten har en dialog med kommunerna om hur många man klarar att ta emot och att man tar sitt ansvar för hela integrationsprocessen, för det gynnar ingen att människor hamnar i ett utanförskap.

Anders Rickman, Liberalerna:

– Jag anser inte att vi kan ta emot lika många Flyktingar som 2015. Därmed inte sagt att vi inte skall följa FNs regler för familjeåterförening. Vi skall även verka för ett bättre fördelningssystem på europeisk nivå.

Anna Isaksson, Miljöpartiet:

– Vi vill givetvis att antalet människor som tvingas fly och behöver söka skydd minskar. Men om människor kommer hit och söker skydd från krig och förtryck, så ska vi givetvis vara redo att ta emot dem också i vårt län.

Acko Ankarberg Johansson, Kristdemokraterna:

– Framöver måste fler länder i Europa ta ansvar. Det är inte hållbart att ett fåtal länder, däribland Sverige, tar ansvar medan andra avstår.

Per Eriksson, Centerpartiet:

– Det som skulle bli problematiskt idag är bostadsfrågan. Hade vi haft ett mer jämt mottagande mellan kommunerna så klarar vi ett mottagande med de volymer som tagits emot.

Erica Gunnarsson Kibowa, Vänsterpartiet:

– Vi värnar asylrätten. Jönköpings län är inte ett fattigt län. Vi ska ha ett samhälle där vi bär varandras bördor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.