Foto: TT

Långa köer för att få ett nytt pass

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 1 april måste alla som ska utfärda ett nytt pass i Jönköpings län boka tid först. Samtidigt som drop-in möjligheterna har slopats är köerna långa för att få en bokad tid.

– Jag som behövde göra mitt pass nu! Det blev ganska bråttom, och så fanns det inte tid förrän om tre veckor, säger Ellen Holmqvist.

När SVT Nyheter Jönköping besöker polisstationen i Jönköping på fredagen, veckans sista dag då passexpeditionen är öppen, är det över en månads väntan för att ordna ett pass. På de andra passcentralerna i länet, Eksjö och Värnamo, är det även där lång väntetid.

Maria Gustafsson är gruppchef över stöd och service på polisstationen i Jönköping. Foto: SVT

– Det finns de som tycker att det är för gräsligt medan andra är väldigt tacksamma för att man har en möjlighet att planera sin vardag på ett annat sätt, säger Maria Gustafsson som är gruppchef över stöd och service på polisstationen i Jönköping.

Ska boka resa

Ellen Holmqvist och Albin Claesson är på polisstationen i Jönköping för att ordna ett nytt pass. Foto: SVT

Ellen Holmqvist ska ut och resa först om några månader, men hade hoppats på att få ett pass snabbt för att kunna boka flygbiljetten där passnumret ska anges.

– Jag hoppas att priserna inte går upp för mycket nu på biljetterna, säger hon

Ett par alternativ

För den som behöver få tag i sitt pass snabbt finns det i nuläget ett par alternativ. En lösning är att åka till en passcentral som fortfarande har drop-in, men någon sådan finns inte i Jönköpings län.

– Men man kan sedan hämta ut passet på en valfri polisstation, betonar Maria Gustafsson.

En annan lösning är att skaffa ett provisoriskt pass.

Trots de långa väntetiderna anser ett par av de personer som vi möter på polisstationen i Jönköping att det nya systemet är bättre än det gamla.

– Jag tycker att det är bra att boka tid och veta exakt när man får komma hit och slippa sitta och vänta, säger Johanna Pilfalk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.