Jonna Olofsson är tandläkare på Folktandvården i Sävsjö, där de ibland jobbar på helger för att komma ikapp med de långa köerna. Foto: Ellen Nilsson/SVT

Långa köer till följd av tandläkarbrist

Uppdaterad
Publicerad

Tandläkarbristen i landet är omfattande och det är de mindre orterna som drabbas hårdast. Nu saknar Folktandvården i Jönköpings län tolv tandläkare och svårast är det för regionens ytterområden.

Trots höjda löner råder det fortsatt brist på tandläkare.

– Problemet är att det bildas köer. Vi på vår klinik och på många andra kliniker har så att vi inte kan ta emot nya patienter. De måste nu ställa sig i kö, säger Jonna Olofsson tandläkare på Folktandvården I Sävsjö.

Fyra år

En person med god tandhälsa kallas vanligtvis till kontroll vartannat år. Med köer på uppemot två år innebär det att det kan dröja fyra år mellan besöken.

– Det kan dröja uppemot två år på vissa ställen, på andra ligger vi helt i fas. Det är geografiskt betingat. Där orterna utanför Jönköping är svårast, säger Agnetha Bartoll tandvårdsdirektör i region Jönköpings län.

Akuta besök och barn prioriteras.

Geografiskt betingat

I större städer som Jönköping råder ingen tandläkarbrist. Inte heller intervallen mellan besöken ökar. Till mottagningarna på Höglandet är det däremot svårt att få personal, därför är köerna här mycket längre.

– Det är svårare att rekrytera och att behålla våra tandläkare i glesområdena, säger Agnetha Bartoll.

Tack var specialistutbildning i Jönköping råder det ingen brist på specialister. Det är enbart distriktstandläkarna som är undertaliga.

Allt mer delegerat

För att hinna med så många patienter som möjligt jobbar Jonna Olofsson vissa dagar på två rum.

– De dagar det finns möjlighet till det jobbar jag på två rum. Två sköterskor har hand om varsitt rum och jag som tandläkare går emellan.

Det arbetet som kan delegeras till tandsköterskorna, så att tandläkaren kan ägna tiden med patienten för att utföra det arbete som bara de har befogenhet för.

Dagarna med dubbla rum tycker hon om eftersom att hon använder sin tid effektivt. Men hon säger också att det kräver fullt fokus och att hon är tröttare efter jobbet än vad hon annars är.

– Men tandläkaryrket är ett rätt stressigt yrke, så det är inget nytt för de flesta tandläkare.

Helgöppet

I ett försök att korta köerna genomförs på Folktandvården i Sävsjö ibland kontroller även på lördagar. Ingen personal är tvungen att jobba helger.

Men hur pass hållbart är det att ni ska behöva jobba helger för att korta köerna?

– Så länge det inte sker särskilt ofta och det är frivilligt ser jag inget större problem med det, säger Jonna Olofsson.

Försöker locka fler

Sedan flera år tillbaka jobbar regionen med att marknadsföra arbetsplatsen.

– Vi har speciella rekryteringsarrangemang och sen har de som jobbar utanför Jönköping en högre lön. Lägst lön får den som jobbar i Jönköping, säger Agnetha Bartoll.

Högre löner i ytterområdena har funnits i omkring tio år. Agnetha Bartoll säger att de ser en positiv effekt men att tandläkarbristen fortfarande är ett problem.

Regionen jobbar också med tandemrekrytering. Det innebär att de försöker hitta jobb till ansökande tandläkares partners, så att ingen tackar nej på grund av annat än jobbet självt.

Många nyutexaminerade

En stor andel av de nyanställda är nyutexaminerade tandläkare, i behov av en handledare på arbetsplatsen. Jonna tror att det är ett ytterligare hinder för kliniker som redan har svårt att rekrytera.

– Finns det få erfarna tandläkare som kan vara handledare kan det vara svårt att locka de nyutbildade.

Hon blev själv klar med tandläkarutbildningen på Umeå universitetet i januari i år. Dels var det goda möjligheter till handledning som fick henne att välja Sävsjö.

– Jag själv ser det som att just i storstäderna är det ganska god tandhälsa. Som ny tandläkare är det viktigt att man får se alla patientgrupper tidigt, så att man blir en så bra tandläkare som vanligt.

Dessutom upplever hon att region Jönköpings län har ett gott rykte bland tandläkare.

Kommer du jobba kvar i Sävsjö?

– Det är min plan just nu, absolut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.