Rune Lindsten, verksamhetschef tandregleringen i Jönköping. Foto: SVT / Kristin Renulf

Långa väntetider för att få tandställning

Uppdaterad
Publicerad

Den som är i behov av tandställning i Jönköpings län kan få vänta i upp till två år på behandling. Och den största anledningen till det, är brist på specialiserad personal.

Inom Folktandvården i Jönköpings län jobbar nio specialtandläkare och de har fullt upp. Att åldern för gratis tandvård har höjts till 23 år och att många nyanlända är i stort behov av tandreglering, har gjort att kön är lång.

Även ett större intresse för det rent kosmetiska har ökat, men den största anledningen till väntetiden på cirka två år för att få tandställning, är bristen på specialtandläkare.

– Vi ligger på marginalen i planeringen så visst hade vi som jobbar önskat en större volym i verksamheten, säger Rune Lindsten, verksamhetschef tandregleringen i Jönköping.

Ni skulle anställa fler om det fanns fler?

– Ja, det skulle vi göra. Och det är stort intresse för att bli specialist, men det är svårt att få allmäntandläkare till regionerna också utanför storstäderna. Generellt svårt att få tag i folk alltså.

Rune Lindsten, verksamhetschef tandregleringen i Jönköping. Foto: SVT / Kristin Renulf

Inget prioriterat tillstånd

I Jönköping finns en specialistutbildning för tandläkare men det är svårt att få dem att stanna kvar i området när de är färdigutbildade.

Men det finns regioner som har ännu större problem med långa väntetider för tandreglering. I exempelvis Kronobergs län är väntetiden nästan dubbel så lång, upp till fyra år.

Och även om Rune Lindsten vill se kortare väntetider i Jönköpings län, tycker han att två år är en acceptabel tid att vänta.

– Tandreglering i sig är ju inget prioriterat jämfört med andra medicinska tillstånd.

Men skulle väntetiderna kunna vara kortare här?

– Absolut, och det önskar vi verkligen. Vi skulle vilja ha en kö på sex månader ungefär.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.