Foto: SVT

Långt fängelsestraff för mord på restaurang

Uppdaterad
Publicerad

Idag föll domen mot den man i 45-årsåldern som har åtalats för att ha mördat en ung man med flera knivhugg på en restaurang i Nässjö i januari i år. Mannen döms till fängelse i 18 år.

Mordet inträffade i kallförrådet på restaurangen som är centralt belägen i Nässjö. Den nu dömde mannen greps kort efter händelsen sedan han själv larmat SOS. Konflikten männen emellan ska ha handlat om en lägenhet.

Den morddömde mannen har erkänt men hävdar att han agerat i självförsvar eftersom han befunnit sig i en nödvärnssituation. Mannen i 45-årsåldern har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning, men bedöms inte ha varit under påverkan av en allvarlig psykisk störning vid händelsen.

Mord på restaurang i Nässjö

60 skador

Eksjö tingsrätt dömer mannen till 18 års fängelse för mord. Rätten anser att den berättelse som den misstänkte har lämnat, i vissa delar inte är särskilt trovärdig. Av den rättsmedicinska bedömningen framgår inte att det finns tydligt stöd för att mannen själv utsatts för något våld.

I domen lyfts framför allt två omständigheter fram som, enligt Eksjö tingsrätt, starkt talar för att mannen haft för avsikt att döda. Dels den omfattning av det knivvåld som den avlidne utsatts för samt kraften i delar av våldet. Offret hade sammanlagt 60 skador varav cirka 16 orsakats av knivvåld.

Enligt rätten finns inga förmildrande omständigheter som gör att brottet istället skulle rubriceras som dråp. Alltså döms mannen för mord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mord på restaurang i Nässjö

Mer i ämnet