Foto: Bo Öhlén SVT

Länsborna väljer bort tandläkarbesöken

Uppdaterad
Publicerad

Allt färre personer går till tandläkaren. I Jönköpings län minskade andelen vuxna som ett visst år gjorde en basundersökning med över nio procentenheter från 2012 till 2017.

Enligt Socialstyrelsen blir svenskarnas tandhälsa allt bättre. Samtidigt visar statistik som Nyhetsbyrån Siren tagit fram att allt färre går till tandläkaren.

Under 2017 gick 42,9 procent av alla svenskar över 21 år någon gång till tandläkaren för en basundersökning. Motsvarande siffra 2012 var 47,3 procent.

Ekonomi en förklaring

I Jönköpings län gick 46,5 procent till tandläkaren under förra året, men det är en minskning med nio procentenheter jämfört med för fem år sedan.Bara I Vämlands län var förändringen större. Där minskade andelen vuxna personer som ett visst år gjorde en basundersökning med över 13 procentenheter från 2012 till 2017.

– Möjliga förklaringar kan vara att man mer sällan går till tandläkaren om man inte har råd, har bättre tandhälsa eller inte blir kallad till tandläkaren på grund av långa väntetider, säger Pernilla Lundberg, sakkunnig på Socialstyrelsen.

Mullsjö bäst i länet

Vetlanda kommun stod för den största minskningen i länet på drygt 20 procentenheter. Där gick 43,5 procent någon gång till tandläkaren under förra året. I Mullsjö däremot var förändringen bara 0,4 procentenheter på fem år. 52,7 procent av Mullsjöborna var hos tandläkaren under 2017.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.