Foto: SVT

Länsstyrelsen: Bostadssatsningar är otillräckliga

Uppdaterad
Publicerad

Länets befolkning fortsätter att öka samtidigt som det råder bostadsbrist i 11 av 13 kommuner. Länsstyrelsen menar att de satsningar som gjorts både lokalt och nationellt är otillräckliga, och beskriver situationen som allvarlig.

Jönköpings län fick cirka 3 600 nya invånare förra året, och de flesta av dem flyttade till en kommun med bostadsbrist.

Särskilt hårt slår bostadsbristen mot de som är nya på bostadsmarknaden och de som har lägre inkomster. De satsningar som har gjorts av kommuner och allmännyttiga bostadsföretag för att få fram fler och billigare bostäder är otillräckliga, konstaterar länsstyrelsen i en analys av länets bostadssituation.

”Ett marknadsorienterat byggande klarar inte av att lösa bostadsförsörjningsfrågan för hushåll med lägre inkomster,” skriver man.

Höga hyror

Samtidigt så ökade inte bostadsbyggandet förra året på samma sätt som det gjort det senaste åren, utan låg på en jämn nivå. Under 2018 färdigställdes 1 135 bostäder samtidigt som 1 455 bostäder påbörjades.

Knappt hälften av de nybyggda bostäderna var hyresrätter, en tredjedel var äganderätter och övriga var bostadsrätter. Hyrorna för de nybyggda hyresrätterna är höga – cirka 6 300 kronor per månad i medelhyra för en nybyggd etta jämfört med 3 400 kronor i det befintliga beståndet. För en nybyggd trea är månadshyran nästan 10 000 kronor.

– Att ha en egen bostad, ett hem, är en förutsättning för att kunna leva ett tryggt liv. Därför måste vi fortsätta det goda arbetet med bostadsförsörjning i länet, säger Karin von Zweigbergk, samhällsplanerare på länsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Oro bland äldre

Flera kommuner uppger även att det bland äldre finns en oro kring den framtida boendesituationen, och lyfter behovet av att kunna erbjuda trygghetsboende som ett alternativ för den som vill flytta från sin villa. Behovet är särskilt stort på mindre orter där utbudet av lägenheter är litet.

– Det långsiktiga arbetet med att klara en bostadsförsörjning för alla kommer att kräva stor ansträngning från såväl kommuner och verksamma aktörer på bostadsmarknaden som från staten, säger Karin von Zweigbergk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer