Foto: SVT/Johannes Tolf

För få bostäder i nästan alla kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Läget på bostadsmarknaden är fortsatt ansträngt. I 2019 års bostadsmarknadsenkät anger elva av Jönköpings läns tretton kommuner att det råder underskott på bostäder på den lokala bostadsmarknaden.

Det är Boverket som har släppt färska siffror på hur det ser ut på bostadsmarknaden. Endast två kommuner i länet har angett att de har tillräckligt med bostäder, och det är Vaggeryd och Sävsjö. Gislaveds kommun har för närvarande ett underskott, men räknar med att situationen ska vara i balans om tre år.

Övriga kommuner i länet har underskott på bostäder just nu och så kommer situationen även att vara om tre år enligt bostadsmarknadsenkäten.

Höga produktionskostnader

I landet är det bostadsbrist i 240 av 290 kommuner. Höga produktionskostnader anges som det främsta hindret för ett ökat bostadsbyggande, enligt kommunernas svar på enkäten. Flera kommuner anger också att bostadsbyggandet begränsas av att det är svårt för privatpersoner att få lån eller att lånevillkoren är för hårda.

Ungdomar är en av de grupper som har svårast att få tag i en bostad. Problemet har funnits i flera år, och trots ett ökat bostadsbyggande uppger kommunerna även i 2019 års bostadsmarknadsenkät att de har underskott på bostäder för ungdomar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ann-Cathrine Gunnar (C), ordförande i Samhällsplaneringsnämnden tror att höghuset Kraftkällan skulle bli ett bra landmärke. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer