Irmelin Stenlund flyttade till Jönköping för att studera och märkte snabbt att någon försökte lura henne på nätet. Foto: SVT/TT

Bostadsbristen lockar fram bedragare: ”Det känns otryggt”

Uppdaterad
Publicerad
Svårigheter med att skaffa sig en bostad leder till att allt fler bostadssökande letar lägenhet via sociala medier. Men det är lätt att bli lurad av oseriösa bostadsannonser på nätet.

Irmelin Stenlund flyttade från Norrland till Jönköping för att plugga till sjuksköterska. I en Facebookgrupp för bostadssökande lade hon ut en annons där hon förklarade att hon sökte lägenhet akut. Det dröjde inte länge innan hon blev kontaktad av en person som utgav sig för att ha en bostad till henne. 

Men då personen började kräva pengar i förskott, förstod hon att något var fel. 

– Mina föräldrar och syskon har varnat mig, så jag tackade nej. Det låter inget bra att jag ska betala 4 000 kronor en månad innan jag ska flytta in. Det kändes inte tryggt, förklarar hon.

Bedrägerierna ökar

På Facebook finns det en stor mängd grupper likt den som Irmelin gick med i. Bostadsgrupper där lägenhetssökande kan gå med i för att få ta del av tips och annonser som läggs upp av medlemmar.

Men det är inte bara en samlingsplats för potentiella hyresgäster utan även en samlingsplats för bedragare.

Jonatan Hjälte är moderator för ett flertal bostadsgrupper över hela landet och menar att bostadsbedrägerier är ett problem som nu tagit sig till de mindre städerna.

– Vi kan se att det ökar på alla orter med försök att lägga upp annonser som ganska uppenbarligen är fejkannonser, förklarar Jonatan Hjälte, som även är vd för hyresförmedlaren Bostadsregistret. 

Så luras du in i bedrägerierna

Ett vanligt sätt för bedragarna att gå tillväga är att annonsera ut en lägenhet med låg hyra, där adressen är attraktiv. Den bostadssökande lockas sedan till att betala en hög deposition för att få tillgång till lägenheten, som senare inte visar sig existera.  

– Det är inte säkert de kräver pengar från början, utan det kan komma senare, men ingen seriös uthyrare kräver ett belopp för att få en lägenhet, fortsätter Jonatan. 

Var kritisk 

Han trycker dock på att det går att vara med i Facebookgrupperna utan att bli lurad. Men att man då som bostadssökande måste vara uppmärksam och kritisk till alla de annonser som läggs ut. 

– Granska profilen och annonsinnehållet om det verkar trovärdigt. Så fort det kommer en fråga om pengar, tacka nej.

Detta ska du titta efter i bluffannonser, se klippet nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så kan du tänka för att upptäcka bluffannonser på sociala medier. Foto: SVT

SVT rapporterade · Hur fick du en lägenhet?

07.27
Jag har den bästa lösningen! Bor kvar hemma, är 24 år och det funkar superbra. Omöjligt och dyrt att få en bra lägenhet så helt klart min bästa idé
07.27
Ja, inte via bostadskön iaf....
07.57
Jag hittade kort kontrakt och flytta 5 olika platser med familjen. Någon lurade mig mer än tjugo tusen sek. Efter ca 1,5 år fick jag första hand i rn företag. Det var riktigt jobbigt
07.56
Fick lägenhet via en facebook grupp, en privat lägenhet. (En villa som var omgjord till två lägenheter.)
07.57
Farsan kände en hyresvärd. Annars hade jag nog inte hittat något. Bostadsmarknaden är sjukt tuff och har man inte kontakter så är det nära på omöjligt.
09.01
Min första lägenhet blev jag tilldelad via LSS. Bodde i en etta i 16 år. I juni 2017 registrerade jag mig på Bygginvest hemsida och i september hos Vätterhem. Sökte ALLA 2rok som fanns, kollade dagligen om det hade kommit in lägenheter. I oktober 2018 blev jag erbjuden visning hos Bygginvest och jag fick lägenheten. Hade då sökt i 1 år och 3 månader.
09.18
Köpte bostadsrätt
10.45
Jag hade ett personligt möte med en privat hyresvärd. Jag erbjöd mig att betala 3 månadshyror i deposition. Det gick han med på, men detta var 6 år sedan. Det verkar vara mycket svårare idag.
11.09
Jag anmälde intresse hos Riksbyggen, vätterhem och hsb eftersom de hade lägenheter på området jag ville bo på. Fick första lägenheten jag anmälde intresse på hos Riksbyggen efter ca 3 månader och är supernöjd!
Vätterhem har jag inte fått något erbjudande från än idag ca 2 år senare.
21.40
Mamma tipsade mig om att bli medlem hos HSB, flera år innan det blev aktuellt att flytta. När det sen blev dags att byta kommun fick jag den andra lägenheten som passade mig som jag anmälde mig på. Fick bo hos mamma i två månader innan jag fick tillträde till den. Hade jag inte blivit medlem hos HSB vette sjutton om jag hade fått en egen lägenhet än.. Och detta är snart två år sedan. Hos Vätterhem eller någon annan hyresvärd heller för den delen, har jag inte fått ett enda erbjudande om lägenhet.. Och hos Vätterhem får man ju bara tacka nej till tre lägenheter, så det är verkligen en balansgång hur länge man ska stå i kö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

De tjänar pengar på bostadsbristen

Mer i ämnet