Konsumentverket startar stor tillsyn mot bostadssajter

Publicerad

Många bostadssajter på nätet tar betalt för bostadsannonser som finns gratis på andra ställen. Det kunde SVT nyligen rapportera. Nu meddelar Konsumentverket att de kommer starta en stor tillsyn mot sajterna.
– Vi ser att det är ett återkommande konsumentproblem, säger Maria Nilsson, jurist på myndigheten.

SVT har i veckan rapporterat om bostadssajter på nätet där den bostadssökande måste betala en avgift för att få kontaktuppgifter till hyresvärden. I många fall tar hemsidorna betalt för information som finns tillgänglig helt gratis på exempelvis Blocket eller på det kommunala bostadsbolagets hemsida.

Hyresgästföreningen har tidigare riktat kritik mot den här typen av hemsidor bland annat för att de har otydliga avtal och Konsumentverket uppger att de förra året fick in ungefär 30 anmälningar mot den här typen av sajter.

– Konsumenterna har inte förstått att de ingår ett abonnemang eller så har de inte förstått att sajten inte kan förmedla kontakt direkt med hyresvärdarna, säger Maria Nilsson.  

Otydlig marknadsföring

Enligt Konsumentverket menar anmälarna att hemsidornas marknadsföring är otydlig och att det även är otydligt vad den bostadssökande faktiskt betalar för.

– Konsumenterna har tyckt att sajterna ger sken av att vara hyresförmedlare, säger Maria Nilsson.

Säljer gratisinformation

Och myndigheten ska nu hitta på om de här bostadssajterna gör sig skyldiga till något lagbrott. Enligt Maria Nilsson är det generellt inte olagligt att sälja information som finns gratis på nätet.

– Däremot så kan det strida mot marknadsföringslagen om informationen inte är tydlig. Det måste tydligt framgå vad det är man köper och priset för det man köper, säger hon.

När räknar ni att vara klara med tillsynen?

– Någon gång under året.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

De tjänar pengar på bostadsbristen

Mer i ämnet