Foto: TT

Länsstyrelsen spårade med hund efter björnobservation

Publicerad

I dag har länsstyrelsens rovdjursspårare letat efter en björn i området kring Lekeryd. Det var i torsdagskväll som en björn ska ha setts i området men dagens spårning visade inga tecken på björn.
– Men det betyder inte att vi dementerar att det var en björn som sågs, säger Linda Andersson, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen i Jönköping.

Det är i Lekeryd utanför Jönköping som en björn ska ha setts under torsdagskvällen. Den ska ha dykt upp i dikeskanten vid en väg. Länsstyrelsen har under dagen varit på plats med men spårare som tillsammans med hunden Knut har sökt av området men utan resultat.

– De kunde inte hitta någonting som tyder på björn. Men det betyder inte att det inte var det, säger Linda Andersson, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen i Jönköping.

Däremot hittades tydliga vildsvinsspår på platsen, troligen från ett vildsvin på närmare 100 kilo.

– En björn kan vara svår att skilja från ett vildsvin, säger Linda Andersson.

”Ingen omöjlighet”

Men Linda Andersson utesluter inte att det kan ha varit en björn som rörde sig i området kring Lekeryd.

– Vi är ovetandes. Men det är ingen omöjlighet att det kan dyka upp en björn här.

LÄS MER: Två rapporter om björn i Jönköpingstrakten

Vad ska man göra om man träffar på en björn?

– Man ska ta kontakt med länsstyrelsen. På vår hemsida finns telefonnummer till rovdjursspårare och besiktningsmän som åker ut och samlar information. Sen får man gärna ha kameran i högsta hugg och ta en bild, säger Linda Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer