Marie Lindemalm lärare på Eksjö gymnasium Foto: SVT

Stora löneskillnader för lärare i länet

Uppdaterad
Publicerad

Det finns ett stort gap i lärarlönerna mellan kommunerna i Sverige och det är tydligt vilka kommuner som valt att öppna upp plånboken för sina lärare. I Jönköpings län skiljer det sig flera tusen kronor i medelinkomst mellan lärare i kommunerna.

Enligt en rapport som Lärarnas riksförbund har presenterat så skiljer det sig kraftigt mellan kommunerna i Sverige.

I Jönköpings län finns både topplöner och bottenlöner. Gnosjö har ökat sina lärarlöner mest i Sverige under 2018, men Eksjö ligger i botten av tabellen.

Detta har fått lärarna på Eksjö gymnasium att reagera starkt.

– Jag kan inte förstå hur det kan skilja sig så mycket, vi i Eksjö gör väl lika bra arbete som de i till exempel Nässjö, men vi betalas inte för det, säger Marie Lindemalm som är lärare på Eksjö gymnasium.

Skiljer tusenlappar

Enligt lönetabellen så skiljer sig medelinkomsten 2 117 kronor mellan Eksjö och Nässjö och Marie berättar att det finns flera lärare som har bytt kommun för att skillnaden i lönerna är så stora och hon tror att risken är att det i slutändan kommer påverka skolans kvalité.

– Risken är att lärare byter arbetsplats istället och ingen mår bra av ruljangs bland lärare och i slutändan kommer det påverka elevernas undervisning, förklarar hon.

Politiker måste agera

Det är politikerna i kommunerna som beslutar om hurvida lärarnas löner ska bli och Tomas Eliasson som är lönesättande chef på Eksjö gymnasium förklarar att han försöker påverka ledningen så gott han kan, men att han får den budgeten han får och att han får förhålla sig efter den.

– Det hade känts jättebra om jag hade mer pengar att portionera ut till mina anställda, men jag har inte det, säger han.

Här kan ni läsa vad politikerna säger om att det är så stor skillnad i lönerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.