”Kajan kom ut från huset och är inte misstänkt för något brott”, skriver polisen på sin hemsida. Foto: TT

Larm om villainbrott – två kajor levde rövare

Uppdaterad
Publicerad

Polisen larmades till en bostad utanför Nässjö vid lunchtid på fredagen. En person i huset misstänkte att tjuvar hade brutit sig in, men det visade sig vara två kajor. De två fåglarna misstänks inte för något brott.

En kvinna i bostaden hörde ljud från ett angränsande rum som misstänktes komma från någon som just då gjorde inbrott i huset.

Hon hörde ljud som om krukor vältes och att någon rörde sig i rummet och för säkerhets skull låste hon därför in på toaletten och kontaktade en anhörig, som ringde 112.

Vilsekomna kajor

Polisen skickade tre polispatruller till adressen, men den första patrullen hittade orsaken till tumultet – en kaja som hade flugit omkring inne i huset och vält krukor. Två polispatruller kunde då avbryta framkörningen.

– Polispatrullen på plats tror att kajorna eventuellt hade kommit in i huset via skorstenen, berättar polisens presstalesperson Björn Öberg.

Inget brottsligt

Senare visade det sig att det var två kajor som hade tagit sig in i huset, den ena flög ut själv och den andra lyftes ut av polisen.

– Det är ganska ovanligt, men det händer då och då att larm om inbrott handlar om något helt oskyldigt, till exempel att hantverkare eller någon annan är på plats. Men att djur ligger bakom hör inte till vanligheterna, säger Björn Öberg vid polisen.

Polisen skriver på sin hemsida att ingen av kajorna misstänks för något brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.