Leif GW Persson uttalar sig nu efter den omtalade jaktresan med polischefen Rickard Finndahl. Foto: TT

Leif GW Persson svarar på kritiken om jaktresan med polischefen Rickard Finndahl

Uppdaterad
Publicerad

Nu ger kriminologen och medieprofilen Leif GW Persson sin syn på den ifrågasatta jaktresan ihop med Rickard Finndahl som är chef för polisens grupp som utreder mordet på Tove i Vetlanda. En resa som nu polisledningen valt att låta Särskilda åklagarkammaren granska.

Det finns en oro i gruppen av utredare som Finndahl ansvarar för eftersom polischefen besökte medieprofilen under den högst pågående mordutredningen. Enligt P4 Jönköping har fejkade artiklar om Finndahl och resan spridits internt i gruppen – skämtartiklar enligt polisledningen – där det bland står att Finndahl dricker dyra årgångsviner och äter gåslever i utbyte mot hemliga uppgifter ur utredningen kring mordet på Tove.

”Fullkomligt grundlöst”

GW Persson kallar påståendena i fejkartikeln för ”fullkomligt grundlösa” i en intervju med Aftonbladet.

– Det har han jävlar i mig inte gjort! Jag tar mycket illa vid mig av att höra sådant. Jag är mycket noggrann med sådant. Jag bjöd honom till jakten, vi pratade om det och inte vår yrkestillvaro.

Han säger att han bett de andra som var inbjudna till jakten att inte ta upp fallet med Finndahl.

Särskilda åklagarkammaren

Under gårdagen kom dock beskedet att polisledningen ändå väljer att lämna över ärendet till Särskilda åklagarkammaren för granskning.

– Det är viktigt att se till att inga sekretessbelagda uppgifter har förts vidare, vad vi har sett har det inte skett, säger Håkan Boberg som är polisområdeschef för Jönköpings län.

Rickard Finndahl säger att han inte är orolig över granskningen.

– Det känns inte bra men jag vet vad jag har gjort och jag har inte gjort fel, så jag ser inga bekymmer med att det nu granskas.

I klippet nedan hör du Finndahl berätta mer om hur han ser på kritiken.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rickard Finndahl är chef för polisens Grova brottsgrupp i Värnamo och på Höglandet. Foto: Johannes Tolf / SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.