Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Leif GW Persson bjöd in Rickard Finndahl som ansvarar för Tove-utredningen på jaktresa. I klippet kommenterar Håkan Boberg, polisområdeschef i Jönköpings län, om det var lämpligt. Foto: Mark Vuori/SVT, Jasmin Akbarzadeh/SVT

Polischefen Rickard Finndahl var på jaktresa med Leif GW Persson

Uppdaterad
Publicerad

Mitt under den pågående mordutredningen om Tove i Vetlanda har polischefen som är ansvarig för utredningen i fallet, Rickard Finndahl, besökt medieprofilen Leif GW Persson för en jaktresa. Nu kommer ärendet lämnas över till Särskilda åklagarkammaren.

Rickard Finndahl ska nyligen ha bjudits in av kriminologen för att jaga tillsammans vid godset Elghammar i Gnesta. Det var Vetlanda-Posten först med att berätta. Leif GW Persson har kommenterat Toves försvinnande och död vid flera tillfällen i olika nyhetsmedier. Enligt källor till tidningen var det ”omdömeslöst” av polischefen att besöka medieprofilen under den högst pågående utredningen.

– Det är viktigt att se till att inga sekretessbelagda uppgifter har förts vidare, vad vi har sett har det inte skett, säger Håkan Boberg som är polisområdeschef för Jönköpings län.

Försvunna Tove i Vetlanda hittad död

Under torsdagseftermiddagen kom dock beskedet att polisledningen ändå väljer att lämna över ärendet till Särskilda Åklagarkammaren för granskning.

Fejkade artiklar – ett skämt

Det finns nu en oro i gruppen av utredare som Finndahl ansvarar för. Enligt P4 Jönköping har fejkade artiklar om Finndahl och resan spridits internt i gruppen. Polisområdeschefen i länet tonar dock ner de uppgifterna idag.

– De här artiklarna eller löpsedlarna var ett skämt inom gruppen. Det finns ett sådant här sätt att skämta inom gruppen, säger Håkan Boberg.

Även Rickard Finndahl själv hävdar att utredningsgruppen står enad, och att han inte ser att det skulle varit fel att besöka Leif GW Persson .

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvunna Tove i Vetlanda hittad död

Mer i ämnet