Leif Öhman från Jönköping hade huvudansvaret för curlingisen i Sydkorea. Foto: Kristin Renulf

Leif låg bakom två av Sveriges OS-medaljer

Uppdaterad
Publicerad

En av världens bästa ismakare är ifrån Jönköping. Leif Öhman är nyligen hemkommen ifrån OS i Sydkorea där han har haft ansvar över curlingisen.

– Det har varit jättebra is och många har berömt den, säger han.

Leif Öhman har jobbat med is sedan 80-talet. Han har varit med och gjort curlingisen på flera OS och VM.

– Det började med att vi ville bygga en curlinghall i Jönköping , då sa de till mig att jag skulle göra isen. Ingen av oss kunde något om curlingis, så jag började lära mig mer om is och sedan dess har det bara rullat på, säger han.

OS 2018

Var ansvarig för isen

Leif hade huvudansvaret för curlingisen i Sydkorea, det innebär att han har jobbat under sex år med att planera och förbereda så att isen ska vara i topp form. Leif som har jobbat som trafikplanerare och stadsplanerare i Jönköping menar att kombinationen har tagit mycket tid.

– Jag kan inte ta ledigt ifrån jobbet för att jobba med curlingisen, det innebär att jag måste använda semestern till att åka iväg och hjälpa till med isen. Familjen har fått ställa upp vilket de har gjort bra, säger Leif Öhman.

Tveksam till nästa OS

Leif Öhman berättar att han inte kommer ställa upp med samma ansvar under OS i Peking.

– Nästa gång är jag 78 år och kommer förmodligen inte orka att ta det ansvaret. Men jag hoppas på att jag blir inbjuden så att jag kan titta på curlingen. Jag har i alla fall varit med ifrån början i Peking och godkänt lite curling papper.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS 2018

Mer i ämnet