NHL-spelare i OS-kvalet öppnar upp för spelare för Zdeno Chara, Anze Kopitar och Mats Zuccarello i World Cup. Foto: TT Nyhetsbyrån

Klart med NHL-spelare till OS-kval – men oklart om 2018

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart:
När det ska kvalas till OS 2018 får NHL-spelarna vara med.
Men hur det blir med deras medverkan i själva spelen är fortfarande oklart.
– Vi får se, säger Christer Englund.

Grattis Danmark och Norge!

Tidigare i veckan spikade beslutade det internationella ishockeyförbundets styrelse att kvalet till OS 2018 kommer att spelas i september 2016. Därmed kan Mats Zuccarello Aasen, Frederik Andersen, Frederik Andersen, Lars Eller och de andra NHL-spelarna kommer att kunna delta i kvalspelet, vilket de inte har kunnat tidigare då kvalspelet har spelats under pågående NHL-säsong.

De åtta bästa på världsrankingen efter vårens VM i Tjeckien är direktkvalificerade för OS 2018. Detsamma gäller värdnationen Sydkorea. De tre sista lagen kommer att ta plats via kval.

NHL-OS sedan 1998

Men att NHL-spelarna blir tillgängliga till kvalspelet ska vi inte ta som ett tecken på att NHL-spelarna kommer att komma loss till spel i Pyeongchang i februari 2018.

– Så långt är frågan inte framme än. Vi är på väg att sätta igång vårt arbete med det, säger svenska ishockeyförbundets ordförande Christer Englund (som är med i IIHF:s styrelse) till SVT Sport.

NHL-spelare har spelat OS sedan Nagano 1998. Men det är alltså oklart om det blir så även framöver.

– När vi beslutade att återinmföra World Cup skrev vi även under på att IIHF och NHLPA (NHL:s spelarfack) och titta på en långsiktighet. Så nu tittar vi även på 2022 och 2026, säger Englund.

– Men det är mycket som kvarstår i det arbetet.

”NHLPA är positiva”

Det råder dock ingen tvekan om vad spelarna vill.

– NHLPA är positiva, det finns ett intresse från spelarnas sida av att vara med, säger Christer Englund.

I stället är det en del klubbägare som är mindre välvilligt inställda till att NHL ska ta uppehåll mitt under säsongen.

– Men det är inte alla ägare som är emot det. Det fanns mycket positivt i de samtal som vi förde i samband med World Cup-frågan. Det gäller bara för oss att sätta en långsiktig agenda. Vi får se vad som händer, säger Englund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

OS 2018

Mer i ämnet