Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På många sätt är Kiev som vilken storstad som helst. Men arbetet på Sveriges ambassad där är påverkat. I klippet berättar Leo Pierini hur. Foto: privat/Ola Torkelsson/TT

Leo Pierini från Gränna jobbar på Sveriges ambassad i Kiev

Uppdaterad
Publicerad

Kriget i Ukraina har pågått i två år. Sedan ett år tillbaka jobbar Leo Pierini från Gränna på Sveriges ambassad i huvudstaden Kiev. Där har arbetet blivit annorlunda sedan den fullskaliga invasionen.

– Jag kom ner i augusti, det var jättefint väder. Fullt med uteserveringar, människor på stan. Det kändes nästan overkligt att det pågick ett krig, det var verkligen som att komma till en europeisk storstad med allt vad det innebär. säger Leo Pierini som är tredje ambassadsekreterare på ambassaden.

Flyglarm flera gånger i veckan

Men kriget gör sig ändå påmint flera gånger i veckan.

Kriget i Ukraina

– Det framförallt flyglarmen som gör att det kommer mycket nära in på livet. Det kan bli tungt när larmen kommer på natten. Eller när man är ute och sitter och äter på restaurang. Då måste man direkt lämna för att söka skydd, säger Leo Pierini.

I klippet berättar Leo Pierini hur ambassadens arbete påverkas av kriget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet