Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Jimmy Ekström, förbundsordförande för Liberalerna i Jönköpings län, om varför han vill att utredningen om anmälningsplikt stoppas. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Liberalerna i Jönköpings län går emot regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill att kommuner och myndigheter ska ha skyldighet att anmäla papperslösa. Samtidigt vill Liberalerna i Jönköpings län att utredningen om anmälningsplikt på individnivå ska dras tillbaka helt.

Nu väljer Liberalerna i Jönköping att gå emot moderpartiet och säger att utredningen kring anmälningsplikten är onödig och att regeringen borde ”göra om och göra rätt”.

– Vi hade en diskussion i styrelsen i går och vi var eniga om det här står i strid med många yrkesgruppers yrkesetik och uppdrag, säger Jimmy Ekström, förbundsordförande för Liberalerna i Jönköpings län.

Han syftar på bland annat lärare och sjukvårdspersonal, som ska säkerställa att barn får utbildning och att människor som behöver vård ska få det i rätt tid.

Ska utredas

Anmälningsplikten, som nu ska utredas för att komma med förslag om ett år, innebär att lärare och sjukvårdspersonal skulle behöva anmäla papperslösa personer. Liberalerna i Jönköping menar att den utredningen är meningslös, för lagen skulle behöva ha så många undantag att den blir verkningslös.

– Först och främst behöver vi se över hur man på myndighetsnivå bättre kan samverka och samarbeta för att komma tillrätta med dessa problem. Det ansvaret ska inte åläggas enskilda medarbetare i offentlig verksamhet.

I klippet berättar Jimmy Ekström om risken för att splittra regeringen och varför Liberalerna i Jönköping vill att utredningen stoppas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.