Jakob Olofsgård (L) landsbygdspolitisk talesperson besökte nyligen gården där han växte upp. Numera ägs gården av Karolina Rellme och Stefan Magnusson. Foto: Jonas Tubbin/SVT

Liberalerna tar fram program för att nå landsbygdsväljare

Publicerad

Kristedemokrater, moderater och liberaler har flyttat fram sina positioner för att försöka locka landsbygdsväljarna i valet nästa år.

Liberalerna har för första gången en landsbygdspolitsk talesperson i riksdagsledamoten Jakob Olofsgård från Jönköping. Partiet presentera snart även ett landsbygdspolitiskt program.

I somras tog Jakob Olofsgård plats i riksdagen när Emma Carlsson Löfdahl, efter ett par år som politisk vilde, lämnade sin plats. 45-åringen har fått rollen som partiets talesperson i bostads- och landsbygdsfrågor.

Flytta fram positionerna

Men han är noga med att betona att partiet historiskt har varit ett parti för landsbygdsväljare, men att de nu vill flytta fram positionerna ytterligare på området.

– Friheten är otroligt viktig för att man ska kunna leva och bo på landsbygden. Vi ser att vår politik fungerar väldigt bra för människor på landsbygden, säger Jakob Olofsgård.

Vi träffade honom på gården Höga Röslida i Skede öster om Vetlanda där han växte upp.

I klippet hör du honom berätta om hur den uppväxten har präglat honom och några förslag som liberalerna har för att göra det enklare för människor att leva på landsbygden.

Helgen 19-21 november har partiet sitt Landsmöte i Linköping, då bland annat de landsbygdspolitiska programmet ska klubbas.

Fler partier fiskar efter landsbygdsröster

Men Liberalerna är inte det enda parti nu försöker nå väljare utanför storstäderna.

Moderaterna har tidigare under hösten kritiserat regeringens landsbygdspolitik och partiet vill bland annat underlätta företagande på landsbygden. De vill också luckra upp strandskyddet för att människor ska kunna bosätta sig i attraktiva lägen.

Även Kristdemokraterna flyttar fram positionerna för att profilera sig som ett landsbygdsparti och partisekreteraren Peter Kullgren har blivit talesperson när det gäller landsbygdsfrågor.

Kristdemokraterna kritiserar samtidigt Socialdemokraterna och Centerpartiet för att ha övergivit de svenskar som bor på landsbygden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.