Foto: TT

Licensjakt på lodjur under mars månad

Publicerad

Länsstyrelsen i Jönköping har beslutat att de kommer inleda licensjakt på lodjur under mars månad. Detta på grund av att populationen i länet är för stor.

Från och med den 1 mars till 31 mars kommer det att bedrivas licensjakt på lodjur i Jönköpings län. Enligt beslutet är det max åtta djur som får skjutas.

Målet är att det ska finnas fem årliga familjegrupper i länet. I nuläget finns det åtta familjegrupper, vilket motsvarar ungefär 44 lodjur.

– Vi har ju ett förvaltningsmål med fem familjegrupper och nu har vi åtta familjegrupper. Då behöver vi skjuta av åtta lodjur för att nå målet, säger Henrick Blank som är enhetschef på Länsstyrelsen i Jönköping.

Vad kan de få för konsekvenser om ni inte skjuter några lodjur?

– Om vi inte skulle tilldela en jakt så skulle flera tamdjur bli angripna och det skulle även finnas mindre vilt för jägare att skjuta i skogen, säger Henrick Blank.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer