• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Lisbeth Larsson är en av många som fått indragen sjukpenning, se mer i klippet ovan. Foto: SVT

Lisbeth står utan sjukpenning trots läkarintyg

Uppdaterad
Publicerad

På fem år har antal personer som får indragen sjukpenning från Försäkringskassan ökat kraftigt i länet. Lisbeth Larsson i Habo är en av dem som under många år haft sjukpenning men som förra året fick avslag och nu är utförsäkrad.

Lisbeth Larsson från Habo arbetar som lärare. För 13 år sedan råkade hon ut för en allvarlig trafikolycka. Olyckan har gjort att hon är beroende av rullstol vid förflyttning och att hon har drabbats av en kronisk smärtproblematik i benen och ryggen.

Sedan 2011 har hon fått sjukersättning från Försäkringskassan på 50 procent och arbetat halvtid. Hon har periodvis varit sjukskriven och fram till förra året har det rullat på med sjukpenning på hel- och halvtid men i juni blev det stopp.  

– Det känns fruktansvärt knäckande och man känner sig väldigt maktlös i den här situationen, säger hon. 

Men tror du inte att det finns något jobb du skulle kunna ta där du kan jobba de här timmarna?

– Jag har ju svårt att klara de tio timmarna som jag jobbar idag, så att jag skulle dubbla den arbetstiden och samtidigt orka träna för min hälsa och ta hand om min familj ser jag som omöjligt, menar Lisbeth Larsson.

2014 fick 339 personer som tidigare haft sjukpenning i Jönköpings län avslag på sin nya ansökan. 2019 hade det ökat till 1294 personer, det visar Uppdrag gransknings genomgång av statistiken från Försäkringskassan. 

Nekades utredning 

Lisbeth Larssons läkare kompletterade hennes ansökan och redogjorde för hennes smärtproblematik och att hon endast klarar att jobba tio timmar per vecka. Men Försäkringskassan ansåg att hon kan klara 20 timmar och hon blev nekad att göra en arbetsförmågeutredning, trots att hon ville det. 

Hela situationen fick Lisbeth att må så dåligt att hon inte orkat arbeta alls. Försäkringskassan sa då ja till hel sjukpenning trots att de tidigare nekat henne halv ersättning.

I början av 2021 mådde hon något bättre och började arbeta lite igen, men nekades då halv sjukpenning och tvingades förutom att jobba också stå till arbetsmarknadens förfogande och söka jobb. Stressen och pressen blev för mycket och nu kan hon inte arbeta alls.  

Lisbeths önskan är att kunna jobba deltid och ärendet om att få sjukpenning på halvtid har överklagats och drivits till Förvaltningsrätten. Försäkringskassan säger i en intervju med Uppdrag granskning att man ska se över sitt sätt att förvalta sjukförsäkringen.  

Se intervjun med Lisbeth i klippet ovan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.