Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter Gustaf Söderström, analysera vad som gått snett i J-Södra de senaste åren. Foto: Mikael Fritzon/TT/Gustaf Söderström/SVT

Listan – därför åkte J-Södra ur superettan

Uppdaterad
Publicerad

Sex år efter att J-Södra åkte ur allsvenskan åker klubben också ur superettan och tvingas därmed lämna svensk elitfotboll. SVT:s reporter analyserar vad som gått snett i klubben de senaste åren.

I klippet hör du Gustaf Söderström, reporter SVT Nyheter Jönköping, analysera varför föreningen nu tvingas ta klivet ner i division ett. Gustaf Söderström har tidigare varit både medlem och anställd samt suttit i valberedningen i föreningen Jönköpings Södra IF.

Sedan 2006 har Jönköpings Södra IF varit en elitklubb i Sverige i och med att föreningens a-lag har spelat i superettan och allsvenskan. Säsongerna 2006–2015 spelade föreningen i superettan. 2016 och 2017 var laget uppe i allsvenskan, och därefter har det varit superettan igen. Så sent som hösten 2020 kvalade föreningen för spel i allsvenskan.

Ansvariga för misslyckandet

När föreningens a-lag nu degraderas till division ett innebär det att klubben inte tillhör det som kallas svensk elitfotboll.

Vem bär ansvaret för att J-Södra nu åker ner i division ett?

– Det är ju på fotbollsplanen som matcherna avgörs, men som jag ser det är det ändå på styrelse- och ledarnivå som en fotbollsförenings framtid avgörs över tid. Och då måste man konstatera – eftersom laget nu åker ur – att de senaste årens styrelsebeslut inte har varit tillräckligt bra. Samtidigt ska man också notera att årsmötet är föreningens högsta beslutande organ, där medlemmarna tillsätter föreningens styrelse. Så medlemmarna har också ett ansvar i detta, säger Gustaf Söderström reporter SVT Nyheter Jönköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.