Livsmedelsverket berättar för SVT att det i nuläget inte finns några indikationer på att livsmedel kommer att ta slut med anledning av det nya coronaviruset. Foto: Privat/skärmdump ur Facebook

Livsmedelsverket om tomma hyllor i matbutiker: ”Livsmedel är inte på väg att ta slut”

Uppdaterad
Publicerad

På sociala medier sprids bilder på tomma hyllor i matvarubutiker, detta eftersom människor handlar massvis med varor som konserver, pasta och mjöl på grund av en oro av det nya coronaviruset, Covid-19. Enligt Livsmedelsverket är inte livsmedel på väg att ta slut.

Hör hela intervjun med Livsmedelsverkets beredskapshandläggare om Sveriges livsmedelssituation i klippet ovan.

Under fredagen har bland annat en bild publicerats i en Jönköpingsgrupp på Facebook där man kan se att livsmedel saknas i hyllorna i en matvarubutik. Livsmedelsverket kritiserar nu de människor som sprider bilder på tomma hyllor i matvarubutiker i sociala medier.

Corona Jönköping

– Att lägga upp sådana här bilder blir skrämselpropaganda. Vi har inga indikationer på att livsmedel är på väg att ta slut, säger Therese Frisell, beredskapshandläggare på Livsmedelsverket.

”Folk hamstrar”

Flera handlare i dagligvaruhandeln berättar för SVT att människor handlar bland annat ris, pasta och konserver i stora mängder. En anledning är att människor är oroliga för att drabbas av det nya coronaviruset och att hamna i karantän.

Men människor plockar inte endast på sig massvis med varor i butikerna, utan beställer även livsmedel i en mycket större utsträckning än tidigare på internet.

– Onlinebeställningarna har tredubblats den här veckan, det är en tuff utmaning för oss och vi går på max av vad vi klarar av just nu, sa handlaren Patrik Nygren som arbetar i en matvarubutik till SVT Västernorrland.

Leveranser kommer in

Livsmedelsverket har inte fått några indikationer på att matvarubutiker inte kommer att få leveranser av livsmedel. Däremot tar vissa varor slut eftersom inga butiker varit förberedda på att människor plötsligt skulle börja inhandla vissa typer av livsmedel i stora mängder.

– Det här var inte en situation som var väntad för butikerna, då blir det svårare att fylla på hyllorna, säger Therese Frisell.

Coronavirusets spridning på 60 sekunder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet