Foto: Anders Nord/SVT

Folk hamstrar torrvaror – ”ovanligt tomt i hyllorna”

Uppdaterad
Publicerad

Oron för coronaviruset sprider sig och handlare i Örebro märker av att kunder börjat hamstra vissa varor. På Coop Österplan i Örebro finns till exempel ingen torrmjölk kvar.

På Coop Österplan har man sålt lika mycket torrmjölk på två dagar i mars än under hela mars 2019. Det är bara en av de varor man ser att försäljningen ökat med under den senaste tiden.

I de två affärer SVT Örebro besökt säger man att de har märkt av att kunder köpt mer konserver och torrvaror än en vanligt. Efter helgen som var en så kallad lönehelg var det väldigt tomt i vissa hyllor. Men om anledning är att folk är rädda för att drabbas av coronaviruset vet man inte.

Coronaviruset i Örebro län

Inte bara mat efterfrågas

På Willys i Västhaga är det inte bara pasta, ris och pulvermos som kunderna hamstrar. Handsprit är också eftertraktat.

– Vi har bara småförpackningar men kunderna frågar efter literförpackningar, berättar Thomas Samuelsson, butikschef Willys.

Ingen stor oro

De flesta kunder som SVT pratat med är lugna med något undantag.

En man berättade att hans familj, som har småbarn, är oroliga och var i affären för att bunkra upp ifall de kommer bli drabbade av coronaviruset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet