Följ med Jörgen in i ladugården. Foto: Fredrik Weibull/SVT

Ljusare framtid för bönderna

Uppdaterad
Publicerad

Lönsamheten för bönderna i Jönköpings län är den högsta i landet och det är här som de största investeringarna har gjorts den senaste tiden. Och en av de som investerar för framtiden är köttbonden är Jörgen Klasson från Värnamo.

Jörgen Klasson som bor på gården Nederby Näsudden strax utanför Värnamo har varit bonde hela sitt liv. Han tog över gården efter sin far och 2014 byggde han en ny ladugård för cirka 8 miljoner som i stort sett är helt automatiserad.

– Man måste våga satsa på den nya tekniken. Som det är nu får de rätt foder hela tiden eftersom en robot sköter utfodringen, sedan slipper du bära tungt. Nackdelen är att du inte får en så bra kontakt med djuren men det får man ta igen på andra sätt, säger han.

Värnamo

Investerar 3 miljoner

Den senaste lantbruksbarometern visar att sex av tio bönder i Jönköpings län gjorde investeringar inför framtiden under förra året. Jörgen Klasson tror på sin verksamhet och kommer fortsätta att investera.

– Jag har planer på att bygga en ny ladugård för cirka 3 miljoner. Dels för att förbättra för arbetsmiljön och för djuren men även för att öka något. Det är för att överleva, expanderar vi inte så går det inte, säger Jörgen Klasson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Värnamo

Mer i ämnet