Lantbruksbarometern visar att framtidstron bland lantbrukarna i Jönköpings län är stor. Foto: Fredrik Weibull/SVT

Lantbruksbarometern: Stor framtidstro bland länets lantbrukare

Uppdaterad
Publicerad

Det ser ljust ut för lantbrukarna i Jönköpings län. I regionen är optimismen bland lantbrukarna högst i landet.

Idag presenterades Lantbruksbarometern, en barometer som presenteras av LRF Konsult, Swedbank och Sparbankerna och som visar att framtidstron bland lantbrukarna i länet är stor.

I regionen där Jönköpings län ingår tillsammans med Blekinge, Kronobergs och Kalmar län, finns landets högsta lönsamhetsindex samtidigt som det är här som de största investeringarna har gjorts. Lönsamhetsindex ligger på plus 56 vilket kan jämföras med plus 5 för riket som helhet.

Många mår bra idag

– Det finns en oerhörd framtidskraft i regionen och vi ser också att många visar intresse för att förbättra lönsamheten ytterligare, säger Gustav Grahn på LRF Konsult i ett pressmedelande.

Närmare var fjärde tillfrågad lantbrukare i länet upplevde under 2017 att de under året hade tillräckligt god lönsamhet för att täcka alla löpande utgifter somt framtida investeringar, sex av tio har även gjort investeringar inför framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.