Österängens konsthall får pengar till ett miljonprojekt av Statens konstråd. Verksamhetschefen Johanna Linder är mycket nöjd. Foto: SVT

Lokal konsthall får miljonprojekt

Publicerad

Österängens konsthall i Jönköping har beviljats drygt 1,1 miljoner kronor från Statens konstråd. Pengarna ska användas till projektet Naturen tar över. I framtiden hoppas österängens konshall på en hel konstpark på området.

Projektet ska ske i samarbete med Biosfärområde Östra Vätterbranterna och resultera i både permanenta och tillfälliga verk på Österängen.

– Vi är otroligt glada över beslutet och ser verkligen fram emot att arbeta med konst i så här stor skala, säger Johanna Linder, verksamhetschef Österängens Konsthall i ett pressmeddelande.

Österängens konsthall skriver att Österängen är ett område med stora grönytor mellan huskropparna med gräsmattor och icke-blommande träd och buskar. Här finns en enorm potential för en ökad biologisk mångfald.

Konstupplevelser på Österängen

Genom att sammanföra två kompetenser – den hos ett antal professionella svenska och internationella konstnärer och den som finns i Biosfärområdet Östra Vätterbranterna om biologisk mångfald, hoppas Österängens Konsthall på en rad spännande konstupplevelser.

 - Synen på konst i det offentliga rummet har förändrats. Förr uppförde man en bronsskulptur som skulle stå i hundra år, idag är det offentliga rummet mer föränderligt och då är det naturligt att konsten också är det, säger Johanna Linder, som ser projektet som ett led i visionen om en hel konstpark på Österängen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer