Johanna Linder, verksamhetschef Österängens konsthall. Foto: SVT

Sorgestund för broccoliträdet

Uppdaterad
Publicerad

Österängens konsthall anordnar ikväll en meditationsstund vid det nu nedsågade Broccoliträdet. Meditationen är tänkt att bli en stund för reflektion, sorg och eftertanke.

– De finns så många som haft en relation till trädet. Det känns naturligt att göra det här, säger konsthallens verksamhetschef Johanna Linder.

Det världskända trädet vid Vätterns strand utsattes under förra veckan för sabotage. Någon hade sågat i grenarna och skadorna var så omfattande att trädet fick tas ner.

Trädet och dess öde har berört många menar Johanna Linder och därför anordnar konsthallen ikväll ”Meditation över ett träd”.

– Vi kände att så många blev ledsna, många hade en relation till trädet. Träd symboliserar så mycket för människor; livet, det ger skydd, skugga och syre.

LÄS MER: Världskända trädet vandaliserat

Tillfälle att sörja

Hon berättar att en fotoutställning om Broccoliträdet var den andra utställningen som den relativt nyöppnade konsthallen hade. Den blev välbesökt och många som kommer till Österängens konsthall frågar ofta om trädet och vill köpa affischer och bilder.

– Folk har uttryckt en sorg efter det som hänt. De är förkrossade. En besökare sa; Why do they destroy hope?

Under kvällens meditationsstund vid trädet ges besökare möjlighet att sjunga något, läsa en dikt eller bara vara stilla.

Kritiker kan tycka att det är ju ändå bara ett träd?

– Precis. Men hösten är en tid för avsked och farväl, naturen går i vila. Det här blir ett tillfälle att meditera och sörja många olika saker.

Trädet innan det förstördes. Foto: SVT

Kan inte göras ogjort

Vad tänker du om det som hänt med trädet?

– Det är jättesorligt. Man kan, som fotografen Patrik Svedberg sa, inte osåga ett träd. Är det borta så är det. Och det tar ju så många år innan det blir stort och vackert igen.

Vad som hänt med resterna av det nedsågade Broccoliträdet vet inte Johanna Linder men hon tror att Jönköpings kommun har tagit hand om det. Tanken på att göra konst av resterna passerade men kommer inte att bli av.

– Ibland får man tillåta sig att bara vila i sorgen. Meditationsstunden blir vårt sätt att göra konst.

LÄS MER: Broccoliträdet succé på Instagram

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.