Lunginflammation – Ovanligt många fall av mykoplasma

Uppdaterad
Publicerad

Den här hösten ligger ovanligt många smålänningar sjuka i lunginflammation Det är en speciell form orsakad av mykoplasma, som slår knock-out på både ung och gammal.

Den börjar med torrhosta och hög feber. Martin Nilsson från Växjö är en av många som drabbats.

-Det började fredagen för tio dagar sedan. Jag vaknade med feber och torrhosta. Sedan blev det bara värre och värre. Det märkliga var att jag inte hade någon snuva. Först trodde jag det var någon form av influensa. Under mer än en vecka orkade jag inget annat än att ligga till sängs – möjligen i soffan framför teven, säger han.

Ovanligt många fall

När han gick till doktorn fick han besked om att det handlade om mykoplasma. Det var det första gången han hörde ordet.

-Jag gick på google och försökte ta reda på vad det handlade om, säger han.

Hos läkaren fick han reda på att han långt ifrån var ensam om sin situation. Runtom i Småland har människor i alla åldrar drabbats av den plågsamma torrhostan, hög feber och extrem trötthet. Och på landstingens smittskyddsenheter bekräftar man att det handlar om ovanligt många fall av lunginflammationer, orsakade av mykoplasma just i höst.

Smitta från Danmark

Troligen har den kommit från Danmark, där det var en mycoplasmatopp förra hösten och vintern. Smittan kommer med viss regelbundenhet vart fjärde-femte år. Någon egentlig statistik över antalet insjuknade förs inte, eftersom infektionen inte omfattas av smittskyddslagen. Men på labben får man ta betydligt fler mykoplasmaprover än tidigare. I Kalmar till exempel är antalet dubbelt så många som motsvarande månad förra hösten och tendensen håller i sig.

Hur behandlar man en lunginflammation orsakad av mykoplasma?

-Egentligen behöver man inte behandla den alls, säger smittskyddsläkare Arne Runhagen. Tidigare gav man antibiotika, men nu finns det nya studier som visar att kroppen för det allra mesta klarar av att ta hand om infektionen själv.

Antibiotika kan hjälpa

Men för Martin Nilsson blev antibiotikan räddningen. Han hade legat i hög feber och hosta i sju dagar när han till slut vände sig till läkare. Då fick han en ordentlig antibiotikakur, och kände direkt att infektionen började ge med sig. På tisdagen kom Martin tillbaka till jobbet, efter att ha haft en mjukstart med att jobba hemifrån dagen före.

-Det är skönt att vara tillbaka på jobbet nu, säger han, men man får ta det lugnt.

Smittan sprider sig från person till person, så den som vill undvika att bli smittad ska helst undvika folksamlingar, hålla sig långt borta från den som hostar och tvätta händerna. Ofta.

Agneta Gustavsson

agneta.gustavsson@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.