Mannen ska ha fått flickor att skicka bilder och videor på sig själva – nu yrkar åklagaren på fängelsestraff. Foto: SVT Design

Lurade till sig bilder på barn – åklagaren yrkar på fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Den lärare som åtalats för sexbrott mot flera barn bör dömas till minst fem års fängelse, anser kammaråklagare Johan Stenberg.

– Han har vilselett dem, säger han.

Mannen som har arbetat som lärare på skolor i Jönköpings kommun, har begått brotten via sociala medier. Genom att utge sig för att vara en pojke i 15-årsåldern har han lurat flickor att skicka bilder och videor på sig själva. Åtalet gäller sex flickor mellan 9 och 14 år.

”Allvarliga brott”

Under rättegångens sista dag yrkade åklagaren på ett fängelsestraff, på minst fem år.

– Det här är allvarliga brott. Han har vilselett dem och i vissa fall använt ett kränkande och sexualiserat språk som varit nedvärderande, säger Johan Stenberg till SVT Nyheter Jönköping.

Mannen, som är i 55-årsåldern, åtalades bland annat för utnyttjande av barn för sexuell posering, sexuellt ofredande mot barn, barnpornografibrott och våldtäkt mot barn.

Han erkänner flera av handlingarna men nekar till våldtäkt mot barn.

Hör mer om hur barn och unga som utsatts för brott kan få stöd av kommuner – i videoklippet:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Lina Hansson på Jönköpings kommun berätta hur de hjälper barn och unga. Foto: Ulrica Abrahamsson / SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.