Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Joakim Dahlström (M), Ida Kors (SD) och Stefan Attefall (KD) presenterade sitt samverkansavtal för oppositionen i Jönköping. Foto: Ulrica Abrahamsson / SVT

M och KD tar oppositionsrådsplatserna i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna kommer ha en valteknisk samverkan under nästa mandatperiod. Det presenterade de tre partierna på en pressträff på måndagsförmiddagen.

– Våra tre partier samlar 48 procent mandaten i kommunfullmäktige. Det visar tydligt att Jönköpings invånare vill ha vår form av politik, säger Joakim Dahlström (M).

De två oppositionsrådsplatserna kommer att gå till Moderaterna och Kristdemokaterna. Sverigedemokraterna hade en förhoppning om att få en rådsplats, då det tidigare diskuterats om Jönköping skulle ha sju kommunalrådsposter istället för fem.

– Vi har haft ingången att ha en stark och vass opposition och då känner vi att både Moderaterna och Kristdemokraterna har mer erfarenhet och kompetens än vad vi har. Så vi valde att backa, säger Ida Kors (SD), som varit med och förhandlat.

Samarbete med SD i opposition men inte i styre

Stefan Attefall, förhandlare för Kristdemokraterna, säger att platserna inte är tillsatta ännu men säger också:

– Man behöver inte vara Einstein för att räkna ut vem som får vår post.

Det troliga är att det blir Andreas Sturesson, som suttit som kommunalråd sedan 2011.

Ni har ju tidigare varit tydliga med att ni inte samarbetar med Sverigedemokraterna -  hur tänker ni nu?

– Vi har inte varit för att samarbeta i styre men i ett valtekniskt samarbete i opposition tycker vi det är rimligt eftersom båda våra partier har 12 mandat. Det är demokratisk anständighet tycker vi, säger Stefan Attefall (KD).

”Kraftfull opposition”

Sverigedemokraterna får bland annat andra vice ordförandeposten i kommunfullmäktige, individ- och familjeomsorgsnämnden och tekniska nämnden.

De tre partierna skriver i sitt samverkansavtal att de är tre självständiga partier och att de tillsammans vill utgöra en ”kraftfull opposition till den mitten-vänsterstyre som avser leda kommunen den kommande mandatperioden”.

Socialdemokraterna: 28,85 %

Moderaterna: 17,78 %

Sverigedemokraterna: 15,27 %

Kristdemokraterna: 14,48 %

Centerpartiet: 8,41 %

Vänsterpartiet: 6,22 %

Liberalerna: 4,09 %

Miljöpartiet: 3,57 %

Källa: Valmyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer