IK Vista blev av med nästan 1 200 000 kronor. Foto: SVT/TT Vegard Wivestad

Man åtalas för att ha förskingrat miljonbelopp från IK Vista

Uppdaterad
Publicerad

En man åtalas i Jönköpings tingsrätt för att ha förskingrat miljonbelopp från idrottsklubben IK Vista i Kaxholmen norr om Huskvarna. Förskingringen lämnade klubben i stort sett konkursmässig.

– Värsta skräcken var ju att vi i början inte visste om vi skulle överleva som förening, säger tidigare ordföranden Annelie Fredriksson Jung.

Det var i slutet av maj förra året som mannen som hade kopplingar till klubben misstänks ha kommit över pengarna. Totalt handlar det om 1 174 672 kronor som enligt åtalet hade länsats från klubbens konto.

– Det har varit en jobbig tid för föreningen och det känns skönt för oss att få ett avslut, säger Annelie Fredriksson Jung, som en kommentar till att det snart blir rättegång.

Insamling för att rädda klubben

Klubben, som har närmare 800 medlemmar och består av flera sektioner, informerade sina medlemmar om det inträffade och förklarade att man på grund av förskingringen befann sig i ett mycket kritiskt ekonomiskt läge.

”Vi saknar medel på våra konton. Vi i styrelsen jobbar nu hårt med att hitta möjliga lösningar på detta för att vi inte ska tvingas in i något som kan få mycket allvarliga konsekvenser för föreningens framtid”, skrev styrelsen till sina medlemmar.

Klubbens medlemmar och andra sponsorer agerade och klubben lyckades genom gåvor och sponsring få in drygt 600 000 kronor. Resterande pengar hoppas man få in via sitt försäkringsbolag.

– Det är helt fantastiskt att se det engagemang som många har visat, säger Annelie Fredriksson Jung.

Förnekar brott

Förrutom grov förskingring åtalas den misstänkte mannen även för grov trolöshet mot huvudman och bedrägeri. Bedrägeriet ska ha bestått i att han fört över pengar från en persons konto, som han haft hand om ekonomin för, till sitt eget och annans konto. Totalt handlar det om 151 000 kronor. I förhör erkänner mannen händelseförloppet men förnekar brott.

Två andra personer åtalas även för grovt penningtvättsbrott eftersom de upplåtit sina bankkonton för att ta emot över en halv miljon var. Båda förnekar brott.

Infört nya rutiner

Föreningen har efter händelsen infört andra rutiner och har sett till att fler har insyn i det ekonomiska.

– Vi har infört säkrare rutiner och vi har fått  lära oss det den hårda vägen. Vi litade på honom och tänkte inte ens tanken att det kunde bli så här, säger Annelie Fredriksson Jung.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.