Foto: SVT

Man bakom illegal streamingsajt döms

Uppdaterad
Publicerad

En man i 20-årsåldern från Nässjö kommun döms nu av Stockholms tingsrätt för att stå bakom en illegal streamingsajt. Han döms till villkorlig dom och dagsböter.

Enligt domen har sajten tillgängliggjort hundratals filmer och tv-serier som varit upphovsrättskyddade. Utredningen beskriver hemsidan som en ”medelstor aktör” bland streamingsajterna. 

Mannen, som när brotten begicks bodde i ett annat län, åtalades i april för elva av filmerna som funnits på sajten. Målsägarna var Svensk filmindustri, Nordisk film och Disney.

Hade domänen

Domen slår fast att han står bakom sajten ”genom att vara den som faktiskt innehade domänen, ansvarade för driften, marknadsförde tjänsten och mottog reklamintäkter”, vilket mannen även erkänt.

Men han förnekar att han lagt upp länkarna till filmerna.

”Få verk”

Patent- och marknadsdomstolen vid Stockholms tingsrätt dömer dock mannen för två fall av brott mot upphovsrättslagen, eftersom de elva filmerna tillgängliggjorts under två olika tidsperioder.   

Eftersom åtalet rör ”förhållandevis få verk” döms mannen till villkorlig dom och 60 dagsböter à 180 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer