Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Jesper Persson, ordförande Qom ut, om de tre viktigaste frågorna för hbtqi-personer just nu. Foto: SVT

Nu invigs prideveckan i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen invigs prideveckan i Jönköping. Arrangemanget firar i år tioårsjubileum och regnbågsflaggor är hissade vid Regionens hus, utanför länets sjukhus och på kulturhuset Spira och på stadsbussarna i Jönköping.

– Man behöver alltid stå upp för de minoriteter som finns i landet och evenemang som lyfter rättigheterna är viktiga, säger Jesper Persson, ordförande i Jönköping Qom ut.

Pridevecka invigs på kulturhuset Spira under måndagskvällen och avslutas på söndag. En av höjdpunkterna är prideparaden på lördag som de senaste åren vuxit stort. Vid paraden 2019, som var den senaste, deltog över 10 000 personer. Det kan jämföras med den första paraden i Jönköping då 2 000 personer gick.

– Det känns helt fantastiskt. Vi har en vecka med över 40 olika evenemang så jag ser otroligt mycket fram emot den här veckan, säger Jesper Persson.

I klippet ovan berättar han vad som är de viktigaste frågorna för hbtqi-personer just nu.

Även i Eksjö arrangeras pride den här veckan. Nässjö vecka 37 och Tranås vecka 42.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.