NMR-anhängare marscherar genom Jönköping i februari i år omringade av poliser. Lite senare uppstod tumult i ett parkeringshus. Foto: SVT

Man döms efter NMR-demonstration

Publicerad

En 24-årig man döms för att ha stört den allmänna ordningen i samband med det nazistiska partiet NMRs demonstration i Jönköping i slutet av februari.

Det var den 24 februari som nazistiska NMR höll en icke tillståndsgiven sammankomst i Jönköping. Ett stort polispådrag bevakade mötet. En 24-åring döms nu för ohörsamhet mot ordningsmakten.

Mannen är skriven på annat håll i landet, men enligt domen var han närvarande demonstrationen i Jönköping. Han ska också ha videodokumenterat den.

Nekar till brott

I samband med demonstrationen gjorde polisen en insats mot några personer i parkeringshuset Smedjan. Den dömde mannen ska då ha försökt tränga sig fram förbi poliserna. Enligt polisen lyssnade han inte på deras uppmaning att inte gå närmare. 24-åringen själv nekar till brott och säger att han fanns på platsen för att dokumentera händelserna på uppdrag av en tidning. Under rättegången hördes dock ett vittne som menade att den dömde varit deltagande under hela demonstrationen.

Ska avtjäna fängelsestraff

Jönköpings tingsrätt anser att mannen är skyldig och han döms alltså för ohörsamhet mot ordningsmakten. Straffvärdet för den gärningen ligger på ett lägre bötesstraff. 24-åringen är dömd till fängelse i en månad för ett annat brott och tingsrätten anser att den här nya brottsligheten kan innefattas även i det fängelsestraffet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer