Mannen välte både en bil och körde sönder ett garage innan han stal en bil och flydde från polisen. Foto: Mattias Landström/Nyhetswebben

Våldsam färd med hjullastare i Habo – välte bil, krossade garage

Uppdaterad
Publicerad

Det började med att mannen stal en hjullastare utanför Habo natten till söndagen. Sedan hann han bland annat välta en personbil, köra sönder ett garage och stjäla ytterligare en bil innan han stoppades av en spikmatta på vägen mot Jönköping.

– Det har varit lite cirkus i Habo i natt kan man säga, säger Torbjörn Lindqvist, vakthavande befäl vid polisen.

Larmet kom till polisen klockan 01.45 natten mot söndagen. En person hade då stulit en hjullastare på en gård utanför Habo.

Målsägaren blev vittne till stölden och åkte efter tjuven i sin bil. När de kom till Habo centrum spårade allting ur.

BÄRSÄRKARGÅNG hABO

Körde in i garage

Enligt polisen ska tjuven ha försökt köra på målsägaren med hjullastaren. Sedan ska han ha vält en personbil på en butiksparkering, kört in på en tomt och sedan kraschat in i ett garage som skadades rejält. Mannen försökte där tvinga till sig en bil men misslyckades.

– Men därefter fick vi information om ett bilrån inne i Habo. Två målsäganden hade under hot tvingats lämna ifrån sig sin personbil som de framförde och gärningsmannen försvann från platsen i den bilen, säger Torbjörn Lindqvist, vakthavande befäl vid polisen.

Stor polisinsats

Polisen inledde en stor insats för att få stopp på mannen. När de fick syn på den stulna bilen försökte mannen köra ifrån dem. Han lämnade Habo och körde sedan på länsväg 195 mot Jönköping i hög hastighet innan polisen till sist kunde stanna bilen med hjälp av en spikmatta vid 2.30-tiden. Där greps mannen som beskrivs vara i 35-årsåldern.

Varför gjorde han allt det här?

– Om jag hade svar på det skulle jag nog få nobelpris i någonting. Jag kan inte säga någon anledning till varför gärningsmannen har fått för sig att hitta på allt det här, säger Torbjörn Lindqvist.

Mannen är bland annat misstänkt för försök till mord, grovt rån, grov skadegörelse, grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel med mera.

– Jag kan inte räkna upp alla. Det kommer bli en mängd brottsrubriceringar i det här ärendet, säger Torbjörn Lindqvist.

Några personskador ska dock inte ha kommit till polisens kännedom.

Polisen arbetar fortsatt med att få klarhet i alla detaljer i ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

BÄRSÄRKARGÅNG hABO

Mer i ämnet