Man gripen för misshandel – även misstänkt för barnfridsbrott enligt ny lag

Uppdaterad
Publicerad

En man i Nässjö greps under lördagen för att ha misshandlat en kvinna i deras gemensamma hem. Mannen misstänkts även för barnfridsbrott enligt en ny lag från 1 juli i år.

Polisen larmades under lördagsförmiddagen till en lägenhet i Nässjö där en man i 40-årsåldern greps misstänkt för att ha misshandlat sin sambo, skriver Smålands-Tidningen. Kvinnan fysiska skador uppges inte vara allvarliga.

Då flera barn också befann sig i bostaden misstänks mannen även för barnfridsbrott. Enligt polisen ska barnen själva inte ha blivit utsatta för våld men blivit vittnen till misshandeln.

Sedan den 1 juli i år är det straffbart för våldsutövare att låta barn se eller höra våld i nära relation. Mannen har tagits in till förhör av polis.

Det blir straffbart att utsätta ett barn för att se eller höra vissa brottsliga gärningar, såsom vålds-, frids- och sexualbrott, i en nära relation.

Den person som står för exempelvis våldet i en nära relation riskerar att misstänkas även för barnfridsbrott om barnet på något sätt bevittnat våldet.

Man räknas som barn upp till 18 års ålder

Straffet blir fängelse i upp till två år. Vid grovt brott fängelse i lägst nio månader och högst fyra år. Särskild straffskala för ringa brott.

Den särskilda rätt till brottsskadeersättning som funnits för barn som bevittnat brott ersätts med samma rätt till skadestånd som alla andra barn har vilka utsätts för brott.

Källa: Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer