Offret ska ha misshandlats med en stekpanna och ett slagträ. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

Man i 30-årsåldern från Jönköping döms till fem års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Den man i 30-årsåldern som stått åtalad för mordförsök alternativt grov misshandel av en några år yngre man på Gräshagen i Jönköping i slutet av februari döms nu av Jönköpings tingsrätt till fem års fängelse. Han döms för synnerligen grov misshandel.

Det var på morgonen den 24 februari i år som polisen larmades om ett lägenhetsbråk på Gräshagen i Jönköping. På plats hittades en svårt skadad och medvetslös man i 25-årsåldern.

Kvällen innan misshandeln hade de båda männen mötts av en slump på väg till mataffären. De valde då att gå hem till en av männen där bråk uppstod och en granne larmade polisen. Enligt tingsrätten var de båda männen påverkade av narkotika.

Lämnades blodig i duschen

Offret ska enligt tingsrätten ha hotats med kniv och från polisens kroppskamera ses offret ligga naken och blodig i duschen när polisen anländer till lägenheten.

Enligt tingsrätten är det utrett att mannen blivit slagen med knytnävar och baseballträ som träffat i både huvudet och på kroppen. Han har även blivit skuren på olika ställen med ett vasst föremål. Däremot är det inte styrkt att det använts en stekpanna som åklagaren hävdat i åtalet.

Fysiskt och psykiskt lidande

Enligt tingsrätten har mannen visat stor brutalitet och hänsynslöshet och utsatt offret för både fysiskt och psykiskt lidande under lång tid. Men enligt rätten har han varken agerat med avsikt eller insikt om att offret kunde dö. De menar inte heller att han var likgiltig inför risken om vad som kunde hända och ska därför inte dömas för försök till mord, som åklagaren yrkat på.

Förutom fängelse i fem år för synnerligen grov misshandel döms mannen som är från Jönköpings kommun även för ringa narkotikabrott och till att betala ett skadestånd till brottsoffret på 240 000 kronor.

Mannen har tidigare erkänt synnerligen grov misshandel.

I klippet hör du SVTs reporter efter händelsen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Larmet handlade om ett bråk inomhus och flera polispatruller åkte till platsen. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.