Man i 40-årsåldern köpte sex av minderårig – döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha betalat 250 kronor för oralsex av en då 17 år gammal flicka döms nu en man från länet i 40-årsåldern till fängelse för utnyttjande av barn genom köp av sexuell handling. Mannen är tidigare straffad för liknande brott. 

Den då 17-åriga flickan har beskrivit för Eksjö tingsrätt att hon hade bråkat mycket hemma, kände sig ensam och bestämde sig för att prostituera sig ”för att tjäna pengar och frigöra sig från sin familj”. Efter att ha startat ett konto på en sajt där personer kan komma i kontakt med prostituerade, uppger hon att hon fick flera meddelanden, där ett kom från den nu dömde mannen. Enligt målsägande var hon alltid tydlig med att hon var minderårig.

Swishade pengar

Flickan vittnar sedan om att mannen hämtat henne med sin bil vid en matbutik på Höglandet och att de sedan åkt ut i skogen där hon ska ha utfört oralsex på mannen i bilen. Därefter swishade han 250 kronor till henne, innan han släppte av henne igen. Därefter skrev han ett meddelande till flickan där han tackade och sa att han gärna ville ses igen.

Mannens bekräftar att de träffats, men säger att flickan hittar på. Han säger att han ångrade att han plockade upp henne och att de bara åkte runt i bilen och att ingenting hände.

Tidigare straffad

Tingsrätten anser att bevis i form av chattkonversation och swish finns och att mannen visste om att barnet var under 18 år. Han döms för utnyttjande av barn genom köp av sexuell handling. Påföljden blir fyra månader i fängelse och att han ska betala 10 000 kronor i skadestånd till målsägande. Mannen har sedan tidigare ett strafföreläggande från december 2021 avseende fyra fall av sexuell tjänst och ett försök till samma brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.