Mannen misstänks för över 50 brott mot barn via sociala medier. Foto: SCOTT OLSON

Man i 50-årsåldern åtalas för över femtio sexbrott mot barn

Publicerad

En man i 50-årsåldern åtalas vid Jönköpings tingsrätt för sammanlagt 52 sexualbrott mot nio barn i åldrarna 8-12 år. Det handlar bland annat om två fall av grov våldtäkt mot barn.

Enligt åtalet har mannen fått kontakt med barnen via sociala medier och fått dem att utföra sexuella handlingar på sig själva och i några fall på varandra.

Övergreppen ska ha skett under 2023 och mannen häktades i juni. Sedan dess har utredningen vuxit och åtalet innehåller sammanlagt 52 åtalspunkter gällande olika typer av sexuella övergrepp. I två fall är rubriceringen grov våldtäkt mot barn och i 14 fall våldtäkt mot barn.

Mannen förnekar brott

Mannen har i ett fåtal fall medgett händelseförloppet, men förnekar brott. I flera andra fall har han inte velat säga hur han ställer sig till brottsanklagelserna som riktats mot honom.

I åklagarens bevisning finns bland annat förhör med barnen, skärmdumpar från chattar samt övergreppsmaterial från händelserna från den åtalades tekniska utrustning.

För knappt tio år sedan dömdes mannen vid en annan tingsrätt i landet för grovt barnpornografibrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.