– Vi kan inte stressa när en människa håller på att dö. Det måste få ta tid, säger Aida Nadarevic. Foto: Privat och TT/Arkiv

Undersköterskor vill ha mer tid i vården: ”Man kan inte stressa på döden”

Publicerad

Efter en tuff vår med brist på skyddsutrustning, svårt att få de äldre testade för covid-19 och sjukskrivningar i personalgruppen hoppas Aida Nadarevic att kommunen ökar bemanningen inom äldreomsorgen.

– Vi behöver mer tid. Vi kan inte stressa när en människa håller på att dö. Det måste få ta tid, säger hon.

Aida Nadarevic har jobbat i hemtjänsten i fyra år. Trots en hög arbetsbelastning så trivs hon bra på sitt jobb. Men hon är en av dem som hoppas att kommunen nu ska se över bemanningen inom äldreomsorgen och se till att de blir fler.

Corona Jönköping

Flera av Aidas kollegor har slutat. Vera fick efter 30 år i yrket nog och har börjat studera.

– Det blir sämre och sämre hela tiden. Jag är glad att jag vågade. Slut på kvällsarbete, helgarbete och att alltid behöva vara tillgänglig för dålig lön med urusel arbetsmiljö, säger hon.

I videoklippet ovan berättar Aida om hur arbetssituationen såg ut under coronavåren.

Personalens verklighet

– Jag funderar på att plugga vidare på grund av arbetsvillkoren, säger Jonna, som vill vara anonym av rädsla för konsekvenser på jobbet.

Hon är inte ensam om att vara rädd för att prata högt om vad som händer i personalgrupperna. SVT Nyheter Jönköping har varit i kontakt med flera undersköterskor på olika äldreboenden och i hemtjänsten i Jönköpings kommun. Bilden är densamma: Tiden räcker inte till, scheman ändras med kort varsel och bemanningen är så slimmad att om något oförutsett händer så blir det tufft.

Älskar sitt jobb

– Nyckeln till att lusten ska finnas kvar är delaktighet på riktigt, inte bara på pappret. Det som felar är tiden, man måste ge tid till att prata med varandra och ta reda på hur det ska organiseras, säger Mari Yrjälä Svensson, sektionsordförande på Kommunal.

– Trots att jag älskar mitt jobb och är en duktig undersköterska så vill jag inte vara kvar. Att läsa till sjuksköterska är inte längre ett alternativ. Jag vill inte vara det nu när så många duktiga undersköterskor slutar, man är beroende av duktiga sådana på golvet, säger Jonna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet