Sedan coronapandemin startade i våras har nästan hälften av länets äldreboende drabbats av smittan. Foto: TT

Nu börjar höstens utmaningar i äldreomsorgen

Uppdaterad
Publicerad

Om inte arbetsvillkoren för undersköterskorna inom äldreomsorgen förbättras riskerar Jönköpings kommun att fler säger upp sig.

Nära coronasmittan bredde ut sig i Sverige lamslogs många verksamheter. Inom äldreomsorgen lades arbetet om för att säkerställa att de äldre skulle få den vård de behövde. Det stora förändringsarbetet som påbörjats för att öka personalens delaktighet pausades.

– Det var väldigt besvärligt under våren när både skyddsmaterial och personal saknades. Många var rädda och osäkra, men jobbade på ändå, säger Mari Yrjälä Svensson, sektionsordförande på Kommunal.

Corona Jönköping
– Det finns en fara att fler säger upp sig och går till andra yrken, säger Mari Yrjälä Svensson, sektionsordförande på Kommunal. Foto: SVT

Kritik för dålig hygien

Sedan coronapandemin startade i våras har nästan hälften av länets äldreboende drabbats av smittan. 69 personer har dött på sitt boende.

Medan sjukhuspersonal hyllades med applåder och gratisluncher fick personalen inom äldreomsorgen kritik för dåliga hygienrutiner och bemanningsproblem, där samma personal arbetade både med smittade och friska äldre om vartannat.

– Den mediala bilden har varit tråkig. Vi har väldigt kompetent personal och nu har vi fyllt på med mer utbildning, säger Camilla Johansson, äldreomsorgschef i Jönköpings kommun.

– Den mediala bilden har varit tråkig, säger Camilla Johansson, äldreomsorgschef i Jönköpings kommun. Foto: SVT

Fara att fler säger upp sig

Men förändringsarbetet som påbörjats och som skulle ge de anställda mer inflytande och delaktighet i scheman och i arbetet pausades. Det är hög tid att det återupptas, säger flera anställda till SVT.

– Det finns en fara att fler säger upp sig och går till andra yrken, säger Mari Yrjälä Svensson.

Enligt Camilla Johansson kommer arbetet att återupptas snarast.

– Vi kommer också att få ett uppdrag av kommunfullmäktige att se över bland annat bemanningen. Jag hoppas att den här pandemin har gjort något för äldreomsorgen och resurserna dit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet