Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Unga band klarar sig inte utan hjälp av studieförbunden, det menar medlemmarna i bandet Through the Plague. Hör dem berätta i klippet ovan. Foto: SVT/Linda Mathillas.

Många band i Jönköpings län riskerar att försvinna när pengar ska sparas

Uppdaterad
Publicerad

Sångaren Carl Andreasson och gitarristen Vilgot Sahlin bildade för tre år sedan metalbandet Through the Plague med hjälp av Bilda. Att studieförbundet nu får mindre pengar tror de på sikt leder till färre band eftersom pengarna inte kommer räcka till.

– De har ju hjälpt oss med replokal, kontakter och bidrag till spelningar bland annat. Allt som tonåringar inte har råd med själva, säger Vilgot Sahlin, grundare och gitarrist i bandet.

Över 200 band är idag anslutna till Bilda i Jönköpings län. Bara på Ungdomens Hus i Jönköping träffas ett 40-tal band varje vecka. Här får de låna replokal, instrument och förstäkare. De får också hjälp med att boka spelningar eller spela in album.

Verksamhetsutvecklaren Rickard Olsson säger att det är dyrt att hålla på med musik.

– Det är ju 50 000 om året du kan behöva lägga om du vill hålla på med det på en nivå. Det här har man inte råd med när man går på gymnasiet och då är det viktigt att det finns en plats att få vara på och få låna grejer.

”Musiken betyder allt för oss”

Ett av de band som troligen inte funnits utan den här hjälpen är Through the Plague. De funderar nu på framtiden och hur ekonomin ska gå ihop när det blir färre resurser och mindre pengar i verksamheten.

– Musiken betyder allt för oss och är vårt enda intresse. Det är synd att andra inte får samma möjlighet som vi fått, säger Carl Andreasson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.